Just another WordPress site

הערכת נכות

מהי נכות?

ברוב המוחץ של המקרים, הנכויות הרפואיות במדינת ישראל נקבעות על-פי תקנות הביטוח הלאומי. במסגרת זו נכללים כמעט כלל המקרים המובילים לפגיעת נכות כמו: תאונות דרכים, רשלנות רפואית, מחלות גופניות וכו'. הבירור מתבצע על-ידי מעבר יסודי ומקיף של אנשי הביטוח הלאומי על שלל פגיעות וסינדרומים רפואיים ממגוון רחב של ענפי הרפואה בעזרת וועדות של רופאים מומחים.

consulting, edp, businessman-3031678.jpg

איך נעשית קביעת נכות?

בכל תחום רפואי, הכרה בנכות וקביעת מספר אחוזי הנכות נעשית על-ידי רופא המומחה בתחום בו קשורה הנכות. למשל, נכות כתוצאה מירידה באחוזי שמיעה תיקבע על-ידי רופא אף אוזן גרון. על מנת ליצור אחידות ההערכה מתבססת לרוב על סמך ספר הליקויים של ביטוח לאומי אשר מפרט סעיף אחר סעיף את הליקוי ואת אחוזי הנכות המתאימים. במרבית המקרים, בתחילה, תקבע נכות זמנית, ורק לאחר תקופה מסוימת נקבעת הנכות הסופית. בכל פניה לביטוח לאומי, מתכנסת וועדה רפואית מטעמה, המורכבת בין היתר מרופא המומחה בתחום הפגיעה. יש לזכור כי ההערכה הניתנת באופן פרטי (מכתב הערכת הנכות) מהווה הערכה נוספת שאינה מחייבת את וועדת הביטוח הלאומי.

מה כולל מכתב הערכת נכות נוירולוגית לוועדת ביטוח לאומי

למעשה מדובר בחוות דעת של רופא המומחה אשר הנכות קשורה בתחום התמחותו. רצוי שהמכתב ירשם על-ידי הרופא המומחה ביותר בתחום . בחוות הדעת, יהיה תיעוד רפואי מקיף הקשור לפגיעה הנוירולוגית, היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית ובדיקות עזר (מעבדות, דימות). מטרת חוות הדעת היא לבצע אומדן של מידת חומרת הפגיעה הנוירולוגית, ובהתאם לה, להעריך את גובה אחוזי הנכות והקצבה שתינתן. בהערכתו הרופא המומחה אף יכול לכלול את הפרוגנוזה (ניבוי התקדמות המחלה), משך הפגיעה ושינויים עתידיים צפויים.

מחלות נוירולוגיות נפוצות הדורשות הערכה רפואית של נוירולוג מומחה:

ישנן המון מחלות נוירולוגיות, נרכשות או גנטיות, אשר משפיעות דרמטית על איכות החיים ויכולת התפקוד היומיומית. חלק מהמחלות מתבטאות כבר עם הלידה ואחרות מופיעות בשלבים שונים ומאוחרים יותר של החיים. בין המחלות הנפוצות בהם נדרשת חוות-דעת מקצועית ניתן למנות: כאבי ראש, פריצות דיסק, מחלת ניוון שרירים (ALS), טרשת נפוצה (MS), מיאסתניה גרביס (MG), תסמונת גיליאן-ברה, CIPD, מחלת פרקינסון, מחלת אלצהיימר, דמנציה, אפילפסיה דיסטוניה, מחלות שרירים וכו׳;. יתרה מאלו, ישנם מצבים נוירולוגים המופיעים לאחר טראומה או תאונה וגורמים לנזק עצבי שמוביל לנכות כמו: כאב כרוני, ירידת תחושה איבוד תחושה, איבוד יכולות מוטוריות (תנועתיות), הגבלת תנועה, בעיות הליכה, קורדינאציה ושיווי-משקל.

כללים בסיסים טרם הגעה לוועדה

- ראשית צריך להבין שוועדה לקביעת נכות קובעת את נכותו של האדם ולא את מחלתו יתכן וקיימת מחלה קשה אשר אינה מתבטאת בפגיעה בתפקוד ולכן לא בהכרח תזכה באחוזי נכות ולחלופין מחלה קלה יותר אשר גורמת לפגיעה בתפקוד תוערך באחוזי נכות גבוהים. - אמת היא ערך עליון – לא מומלץ להסתיר נתונים מהוועדה ולא מומלץ להאדיר את התסמינים . חשוב להבין שהרופאים בוועדה ככלל שואפים למצות את זכויותיכם . מסירת מידע שאינו נכון יכול לבלבל אותם ולגרום לכך שהערכתם לא תהיה מדויקת. - הגיעו מוכנים- מומלץ להיוועץ באיש מקצוע טרם ההגעה לוועדה. ראוי לציין כי הביטוח הלאומי מפעיל (ללא תשלום) מרכזים להכוונה ולאיסוף הנתונים טרם הגעה לוועדה. המרכזים אינם שייכים לביטוח לאומי ואינם תלויים בו. במחלות רבות ישנה משמעות רבה למעקב ולתיעוד לאורך זמן. כמו כן, ישנם מצבים רבים אשר דורשים תוצאות בדיקות עזר שונות ולכן יש להמציא את כלל הנתונים טרם ההגעה לוועדה. אולם, מבלי לגרוע מהאמור לעיל, מכתב מסכם מרופא מומחה בתחום יכול להקל על הוועדה לקבל תמונת מצב עדכנית.

Scroll to Top